Geotextília: hatékony a gyomok ellen

geotextília

Többféle kellék és tartozék áll rendelkezésre akkor, amikor a fő cél a gyomok mihamarabbi visszaszorítása. A geotextília egy speciális filcszerű textilanyag, ami tűnemezelt szálszerkezettel készül. A legtöbb típusának fekete színe van, de egyre elterjedtebb manapság a szürke, barna és fehér változatú is.

Különböző anyagvastagságban kapható, amivel a lég- és vízáteresztő képessége, illetve a gyomállósága szabályozható. Van már nem szőtt technológiával készülő geotextília is. A legtöbb kertmester előszeretettel dönt a tűnemezelt technológiával készült fajta mellett, hiszen ezzel jobb eredményeket lehet elérni a kertben.

Azért nagy kedvenc, mert hatékonyan tudja felvenni a küzdelmet a gyomok ellen, amik a legszebb kertet hetek alatt csúfabbá tehetik. De számos más terület is bebizonyította már a geotextília, hogy mennyire hatékony tud lenni. Mi is a titka? A geotextilként is ismert anyaggal letakart felületeket a napsugár éltető hatásai nem érik, így a gyomok nagy része nem tud kikelni.

Ha pedig sikerül is kikelnie a gyomnak, akkor teljesen biztos, hogy nem képes a fejlődésre. Ami még a geotextília mellett szól, az a tény, hogy képes nagymértékben lelassítani a talajeróziót. A szálszerkezetének sűrűségéből adódóan a talaj apró, tápanyagban gazdag szemcséit felfogja, ugyanakkor a vizet átereszti.

A locsolórendszer fontos elemei a szórófejek

Egy modern öntözőrendszernek számos fontos tartozéka van. Kétségtelenül lényeges szereppel bírnak a szórófejek, amiknek a legfontosabb feladatuk a víz megfelelő kibocsátása. Általában a gyep öntözésére szolgálnak és a szelepek után a zónák csőhálózatára vannak felszerelve. Minden kertész tisztában van vele, hogy mennyire fontos a megfelelő szórófejek kiválasztása, amik az adott kerthez és locsolórendszerhez passzolnak.

Mire kell figyelni a választáskor? A terület tagoltsága és a mérete mindenképp első helyen van. Manapság a spray szórófejek nagyon népszerűek. Az esőztetőként is ismert tartozékok kifejezetten tagolt területeken tudnak hatékony munkát végezni. Fontos ismérvük, hogy a kívánt szöget egyszerre, finom porlasztott módon terítik.