70 millió energiahatékony házra? Zöld Hitellel miért ne?

2021. október 4-én új időszak kezdődött a lakásvásárlók vagy az otthonukat építők életében. Állami támogatással elérhetővé vált a Zöld Hitel. Ennek a célja, hogy minél energiahatékonyabb ingatlanok készüljenek. Lássuk, mire futhatja a Zöld Otthon Hitelből!

Hosszú távon kedvező kamat

A Zöld Otthon program a Növekedési Hitelprogram (NHP) részeként vált elérhetővé. A keretében maximum 2,5%-os ügyleti kamattal folyósítanak legfeljebb 70 millió forintot. THM 2,66%. Mivel a futamidő akár 25 év is lehet, lehetőségünk van relatíve kisebb részletekkel törleszteni.

A Nemzeti Bank 200 milliárdos keretösszeget biztosít a hitelintézeteknek. A jelentős összegnek köszönhetően nem határoztak végső határidőt, ameddig lehet igényelni a Zöld Hitelt. Ugyanakkor nem érdemes várni, hiszen a kedvező jellemzők miatt várhatóan jelentős lesz az érdeklődés a Zöld Otthon Program iránt.

Zöld Otthon Hitel feltételei

Néhány feltételnek persze meg kell felelni. Például legalább BB vagy annál jobb besorolású új ingatlant vehetünk vagy építhetünk. A feltételek közé tartozik, hogy legfeljebb 90 kWh/ m²/év energiaigényű lehet az új otthon. Hosszú távon azonban megéri energiahatékony otthonba költözni, mert kevesebb lesz a rezsi összege.

Az NHP Zöld Otthon Program hitelét akár CSOK-kal (Családi Otthonteremtési Kamattámogatás) is igénybe vehetjük. A Zöld Otthon Lakáshitelnek egyébként nem feltétele a gyermekvállalás. Sőt még a házasság sem.

Hasznos, hogy a Zöld Otthon Program kalkulátorával jóval a hitelfelvétel előtt kiszámolhatjuk, mekkora törlesztőrészlet vár ránk. Aztán amennyiben minden feltételnek megfeleltünk, két munkanapon belül folyósítják a hitelösszeget.