3 alternatív tetőfedő elem, ami hibátlanul pótolja a cserepeket

3 alternatív tetőfedő

Számtalan tévhit kering a köznyelvben a különféle tetőfedő anyagokról. Sokan kizárólag a cserepet hajlandóak használni, pedig van jópár olyan alternatív megoldás, amely szóba jöhet. A legnépszerűbbek között van a cserepeslemez, a trapézlemez, a hullámlemez, valamint a szendvicspanel is. Most előbbi háromról lesz szó részletesebben, hiszen ezek azok, amelyek hibátlanul pótolhatják a cserepet.

Mire kell figyelni?

Az első és legfontosabb, hogy mi szerepel az építési szabályzatban. Egy tetőfelújítás esetén, ahol nem szükséges engedélyt kérni, a településképi előírásoknak sok helyen meg kell felelni. Egyes tetőfedési típusok tiltva vannak, sőt a színeket is előírják. Magyarországon ezt csak nagyon kevés helyen teszik meg, így emiatt nem kell aggódni. Ami viszont problémás lehet, az a súly. A hó- és szélteher sokszorosa a tetőhéjalás súlyának, a tetőszerkezetet új ház esetében mindig erre szükséges méretezni. A cserepeslemez, a trapézlemez, valamint a hullámlemez esetében ez nem lehet probléma. Ezek is elég jó opciót adnak cserepek helyett a Pascal szerint.

 

Más a helyzet a meglévő tető felújításánál, ahol sokszor még palatető van. A kis keresztmetszetű szerkezet, a betonkoszorú hiánya, valamint a nagy osztásközök miatt megeshet, hogy könnyített fedésre van szükség. De lássuk akkor, hogy mit tudnak az egyes alternatívák.

1.   Trapézlemezek

A trapézlemez egy igen sokoldalúan felhasználható fém építőelem, amely az elnevezését a trapéz alakú keresztmetszetéről kapta. Anyaga kapcsán elmondható, hogy általában 0,35 és 0,75 milliméter között van a vastagsága. Hidegen formázott acélról van szó, ami ellenáll szinte minden szélsőséges időjárási viszontagságnak. Akad belőle műanyag és vegyes bevonatos megoldás is, ezeket akár a tetőfedéshez, akár kerítés építéshez, vagy burkoláshoz is használhatjuk.

Felhasználásának bőven akad előnye. Az első ilyen a költséghatékonysága, hiszen adott négyzetméterre vetítve jóval olcsóbb tetőfedő, mint a cserép. Kisebb anyagi ráfordítással építkezhetünk vele, mintha hagyományos anyagot használnánk. Időtálló, hosszú az élettartama, ezáltal sokkal nagyobb időközönként van szükség az elemek cseréjére. Nem beszélve arról, hogy a beépítésük időhatékony, gyorsan és könnyen lehet vele dolgozni. Könnyű anyagról van szó, amely kapcsán az elemeket könnyen lehet szállítani, nem is terhelik meg annyira a rögzítésre szolgáló szerkezetet.

2.   Cserepeslemez

A cserepeslemez remek alternatíva, ha tetőfedésről van szó. Ötvözi a hagyományos anyagok előnyös tulajdonságait, emellett minden hátrányos tulajdonságot képes kiküszöbölni. Vastagsága 0,4 és 0,5 milliméter között mozog, időtállósága miatt mindkét oldala horganyozott, tehát cink alapú felületvédelemmel van ellátva.

 

Fő előnye, hogy költséghatékony, adott felületre vetítve a cserepeslemez jóval olcsóbb, mint a klasszikus cserép vagy egyéb anyagok. Többszörös korrózióvédelemmel látják el, cseréjét sokkal nagyobb időközönként tehetjük meg, mintha az említett hagyományos tetőfedőkről lenne szó.

 

Adott felületre vetítve nagyjából tízszer könnyebb, ezáltal nem terheli az eredeti szerkezetet, annak élettartama megnő, nem kell masszív és nehéz szerkezetet telepíteni. A nagy és egybefüggő elemek miatt a tetőszerkezet erősebb és merevebb lesz, adott esetben pedig még az eredeti, meglévő szerkezetre és annak burkolatára is ráhelyezhető.

3.   Hullámlemez

Végül, de nem utolsó sorban itt van nekünk a hullámlemez, amely a hagyományos trapézlemez egyik típusa. Annál azonban sokkal lágyabb a megjelenése. Vastagsága 0,4 és 0,75 milliméter között van. A méretválasztásnál azonban vegyük figyelembe az “S” vagy a “SIN” számot, ahol a betű a szinuszt, tehát a hullámot jelenti, míg a másik a hullámprofil magasságát milliméterben kifejezve.

 

Előnye, hogy akár ipari, akár mezőgazdasági, de még lakóépületek esetén is szóba jöhet. Fontos felhasználási területe a régi elavult palatetők kiváltásának. A hullámpala ugyanis az egészségre káros azbesztet tartalmaz, amelynek a pora a bontás során és az elöregedés folyamán is a levegőbe kerül, ezzel károsítva a környezetében élők tüdejét.

 

A hullámlemez azonban kompromisszumos megoldás, hiszen olcsó, mégis biztonságos, könnyű, így nem terheli a szerkezetet. Esztétikus, a felületkezelésének hála pedig időtálló, nem tesz benne kárt sem az időjárás, sem semmilyen egyéb külső hatás. Nem szennyeződik, ha mégis, akkor nagyon egyszerűen tisztítható. Mivel önhordó a szerkezete, ezáltal könnyen telepíthető bármilyen felületre. A környezetbarát anyag újrahasznosítható, több méretben rendelhető, ezáltal az építkezés során minimális hulladék keletkezik általa. Remek alternatíva a cserép helyett.