Receptneked kis unokám

Receptneked

Nagymamáink kamrájában mindig volt valami sütemény, valami finomság, amivel várta az unokáit. Ha vissza emlékezünk, ezekre a finomságokra összefut a nyál a szánkban, azok a finom gyümölcsös sütemények, a csöröge, a lekváros kiflik. Nincsenek hozzáfogható finomságok. Ahogy a gyümölcs szezon beköszönt máris elkezdjük fellapozni a receptneked füzetünket, amibe a nagyi különleges receptjeit jegyeztük le – mert biztosan, hogy mindenki rendelkezik egy ilyen kis füzetecskével – és máris a legjobb süteményt igyekszünk elkészíteni. A legismertebb és legízletesebb nyári süti receptek a meggyes, barackos, szilvás lepény, rétes, pite. Ezek a süti lehetőségek kiválóak a reggeli kávé, kakaó mellé, de kiváló kísérő a délutáni játék partihoz.

Az úgynevezett receptneked füzetecske mindenik süti receptet tartalmazza, amelyet a nagymamánk sütött nekünk. A szilvás lepénynek párja nincs. Az elkészítése is viszonylag egyszerű és nem időigényes. Ami a hozzávalókat illeti, szinte minden kikerül otthonról, tehát a tésztájához szükséges liszt, tojás, tejföl, élesztő, só, cukor és egy kevés zsír, a töltelékhez pedig szükséges szilva, fahéj és vaníliás cukor. A tésztához szükséges alapanyagokat összegyúrjuk, amíg nyújtható formát kapunk, majd két részre osztjuk, az egyik kinyújtott lappal kibéleljük a tepsit, majd rátesszük a tölteléket és a másik lappal befedjük. A tetejét megkenjük egy kevés cukros vízzel, majd mehet a sütőbe harminc percig. A receptneked füzet receptjei közül ez a szilvás lepény az első elkészítendő sütemények között kell szerepeljen.