Jogosítvány nélkül vezethető elektromos robogó – létezik egyáltalán ilyen?

jogosítvány nélkül vezethető elektromos robogó

Már a magyar közutakon is egyre többször találkozhatunk a modern kor egyik legnagyszerűbb vívmányával, az elektromos motorkerékpárral. Míg ennek a tendenciának kétségtelenül csak örülni lehet, óhatatlanul is felvetődik a kérdés, miszerint jogosítvány nélkül vezethető elektromos robogó létezik-e egyáltalán, vagy csupán városi mítoszról van szó?

Nos, a KRESZ szabályai kétséget kizáróan kimondják, miszerint azok a gépjárművek, amelyek gázkarral bírhatóak mozgásra, a törvényes és jogszerű közlekedés jegyében, érvényes dokumentummal kell legyenek ellátva. Bár vidéken, különösen az idősebb generáció körében, bevett szokás jogosítvány nélkül vezetni a kisteljesítményű e-robogókat, ez a KRESZ szabályainak ellentmondó gyakorlat és mint olyan, előbb-utóbb büntetést von maga után.

Jogosítvány nélkül vezethető elektromos robogó tehát nincs. Annak érdekében, hogy törvényesen járjunk el e tekintetben, A1 vagy B jogosítvánnyal kell rendelkeznünk. Az a kereskedő tehát, aki így hirdeti meg az e-robogókat, félrevezeti a vásárlóit.