Ezért nem szabad alábecsülni a karbonlábnyom mérés fontosságát

karbonlábnyom

Karbonlábnyom mérés (vagyis karbonlábnyom számítás) segítségével meghatározható egy rendezvény, egy vállalat, egy termék vagy személy szén-dioxid kibocsátása. Hogy ennek jelentősége mégis miben rejlik és milyen módszerekkel történik a mérés, az alábbi cikkből kiderül!

 

Ez történik a karbonlábnyom mérés során

A karbonlábnyom (vagyis carbon footprint) mérés megmutatja a környezetben található tényezők és szereplők szén-dioxid kibocsátásának mértékét, amely kilogrammban vagy CO2-eq értékben fejezhető ki. Részletesebben: meghatározásra kerül az említett szereplők teljes vagy részleges életciklusa során számított közvetett vagy közvetlen üvegházhatású gáz kibocsátás mennyisége.

A számítás mind vállalatok, mind pedig termékek és személyek esetében elvégezhető. Ennek szerepe pedig a klímaváltozás elleni harcban felbecsülhetetlen. A karbonlábnyom mérés menetéről tovább olvashat a denkstatt.eu weboldalon.

A karbonlábnyom mérés előnyei

A karbonlábnyom számítás számos előnnyel szolgálhat minden vállalat életében. Megmutatja például többek között, hogy mely termelési folyamatok azok, amelyeket karbontermelés szempontjából érdemes elkerülni vagy átalakítani. Ezzel együtt pedig a költségek optimalizáláshoz is hozzájárulhat.

A fenntarthatóság ma már mindenki számára fontos (kellene, hogy legyen) és számos vállalat szempontjából versenyhelyzetet is teremt a károsanyag kibocsátás kérdése. Ha szeretné, hogy cége környezetvédelmi szempontok tekintetében is elől járjon és megfeleljen az ilyen irányú vásárlói elvárásoknak, érdemes megfontolnia a karbonlábnyom számítás lehetőségét.

A karbonlábnyom csökkentése közös érdek, ennek elérése azonban csakis erre irányuló stratégiai megalkotásával valósulhat meg. Ezt ugyancsak segíti a karbonlábnyom mérés. Köztudott, hogy a nemzeteket összefogó szervezetek – közöttük az Európai Unió is – a szén-dioxid kibocsátás csökkentését tűzte ki célul. Szigorú szabályok kerültek megalkotásra a kérdésben, amelyek elérésében szintén nagy segítségére lehet a carbon footprint számítás.

Egy vállalat megítélését nagyban képes javítani az, ha karbonsemleges, vagy legalábbis törekszik a kibocsátás mértékének csökkentésére. Egy ilyen cég a munkatársak szempontjából is vonzó, ami kifejezetten jól jön abban az esetben is, ha munkaerő toborzásra kerül sor. A módszer tehát számos előnnyel szolgál, amelyet érdemes minden felelős gondolkodású vállalatvezetőnek kihasználni.

 

A módszerrel összefüggő részterületek

A vizsgálat számos speciális területtel rendelkezik. Vállalati karbonlábnyom mérés során meghatározható, hogy a vállalat tevékenységei és működése során közvetlenül, illetve közvetetten mennyi üvegházhatású gázt juttat a környezetbe. Segítségével felismerhetők bizonyos hatékonysági problémák, meghatározható a fejlesztés irányvonala és könnyebben érvényesíthetők a klímavédelmi szempontok is.

Ugyanígy egy termék esetén is kiszámítható, hogy annak teljes vagy részleges életciklusa során mennyi károsanyag jut a levegőbe. Az életciklus-elemzés megmutatja, hogy egy folyamat, termék vagy szolgáltatás hogyan hat a környezetre.

Ezek mellett természetesen további szolgáltatások is kapcsolódnak a karbonlábnyom méréshez, ilyen például a vízlábnyom meghatározása, az érdekelt felek bevonása, a kritikus területek elemzése és az életciklus-költségek meghatározása is.