Egy társas webshop listát készített a legjobb játékokról

társas webshop

A Gémklub webáruház nemrég készített listát a TOP 50 legjobb társasjátékról. Amikor valaki besétál egy társas boltba vagy érdeklődik egy online társas webáruházban, hogy melyik a legjobb társasjáték, nehéz igazán jó választ adni. Képzeljük el, hogy besétálunk egy autószalonba és megkérdezzük, hogy melyik a legjobb autó. Mára már vannak társasok, amelyek csak egyedül vagy csak ketten lehet játszani, sőt, olyanok is, amelyeket minimum 3-an, 4-en vagy 5-en. Egyes játékokat igazán lehet élvezni 1-től 20 résztvevőig is, de soknál 3-4 főnél az igazi a játékmenet, 2 főnél kicsit „döcög” a dolog.

Hogyan készült ez a TOP 50-es lista?

A Gémklub mind a magyarországi, mind a nemzetközi eladási statisztikákat vette alapul, tehát a közönségsikerek itt vannak, de nagy hangsúlyt fektet a játékosok direkt visszajelzéseire, értékeléseire is. Találunk itt több olyan játékot, amely a jól ismert és nagynevű, német Spiel des Jahres / Év játéka díjat is elnyerték. Szintén részei olyan játékok és játékcsaládok, amelyek nagyon ismertek, klasszikusok (nem a malom, a sakk vagy a dáma), hanem ezeknél modernebbek: ilyet a Dobble vagy a Dixit is.

Kedvenc kétfős játék?

Az 50-es toplistán egy olyan játék van, amelyet kizárólag ketten lehet játszani. Az utóbbi időben ez nagy népszerűségre tett szert egyébként, főleg párok között. Ez a Jaipur. Még ha idegen is tőlünk a kereskedelem és a pénz világa, ez az egyszerű, gyorsan tanulható és elég pörgős játék könnyen lehet, hogy az egyik kedvencünk lesz. Pro tipp: óvatosan a tevékkel!

 

Ami egy tinédzsert is lefoglal?

Minden tinédzser más. Sőt, ugyanaz a tinédzser is NAGYON más 11 évesen és 17 évesen. Ha le akarunk nyűgözni egy tinit, vegyünk egy olyan játékot, amely még éppen nem ajánlott neki. Tehát a 14 éves kortól ajánlott játékot megvehetjük egy 13 évesnek, ez jó kezdet lehet. 14+os játékból hármat találunk a listán: ezek a Bűnjelek: Gyilkosság Hongkongban, a Bűnügyi krónikák és a Holtak tele: válaszúton.

A Holtak tele a legkomplexebb játék, 2-3 órás is lehet a játékidő, ezt azoknak ajánljuk, akik nemcsak egy jó kis zombiapokalipszisre vágynak, de nem is teljesen kezdők a társasjátékok világában.

A Bűnjelek (Hongkong) és Bűnügyi krónikák valójában partijátékok, itt legalább 4 főre van szükség az elkezdéshez, így ez jelenleg valószínűleg nem a legjobb választás. Reméljük, hamarosan az lesz.

 

Ami kisgyerekekkel is működik?

A lista legkisebbeknek is ajánlott társasai 6 éves kortól kezdődnek, de egy jól fejlett, társasokat már kipróbált 5 éves is meg fog birkózni például a Dobble vagy a Nem én voltam! játékokkal. 6 éves kortól ajánlott a Sztorikockák is, de ezt arra az esetre ajánljuk, ha nem csak kikapcsolódni, hanem szülőként aktívan is részt tudunk venni a játékban.