Az öntöző rendszer nem igényel emberi beavatkozást

öntöző rendszer

A kert vízpótlására a csapadékban szegényebb hónapok során többféle megoldás alkalmazható. A hagyományos, slaggal és kannákkal történő locsolás mindmáig kivitelezhető, de nem fog olyan eredményhez vezetni, mint amilyenhez egy kiépített öntöző rendszer, ami leginkább már automatizált, ezért emberi beavatkozást sem igényel a működtetése. A hálózat minden esetben zónákra van felosztva, ezeknek a száma leginkább a terület méretétől és egyéb állandó vagy változó adottságától függ.

Az ilyen öntöző rendszer lényege, hogy programozható a vízkibocsátás mennyisége, az adott helyszínen lévő növények vízigényéhez és a talaj minőségéhez igazodva. A locsolás milyensége és mennyisége előre beállítható és a vezérlő automatika ehhez igazodva jeladással vezérli a zónákat megnyitó szelepeket. A korszerűbb hálózatok fel vannak szerelve eső- és fagyérzékelőkkel is, ezeknek köszönhetően a feleslegesen történő locsolást leállítják, ha csapadékot vagy fagypont alatti hőmérsékletet észlelnek. Az okos öntöző rendszer teljes mértékben automatizált.

A locsolórendszer telepítése több lépésben történik

Egy automatizált öntöző létrehozása megoldja a kert egészének a megfelelő mennyiségben és módon történő vízpótlását. A locsolórendszer telepítése megoldható a kész kertbe is. A kialakult gyepkultúrában a csővezeték vonala megvágásra kerül, az árkokat gyeptégla formájában kiemelik, majd a csövek lerakását követően ugyanoda vissza is rakják. Egyszerűbb a folyamat az éppen kiépítés előtt álló területek esetében.

A locsolórendszer telepítése minden esetben a helyszíni felméréssel és a terv elkészítésével indul, a tulajdonossal való egyeztetés alapján. A csővezetékek elhelyezését követően, a szóró- vagy csepegtetőfejek felszerelése következik, majd a vízakna kifúrása és a mágnesszelepek összerakása. A csöveket zónánként összekötik egy-egy szeleppel. A kábelek lehúzása előzi meg a vezérlő automatika és az esőérzékelő felszerelését. Ezután jön a vízforrásra való rákötés, a csövek betemetése előtti nyomáspróba és ellenőrzés, végül a vezérlő beprogramozása. A locsolórendszer telepítése az átadással és a tulajdonos betanításával zárul.